Mastodon designing futures where nothing will occur

maandag 17 februari 2014

Singularity ja/nee


Ramez Naam heeft twee gastbijdrages geschreven op het blog van sciencefictionschrijver Charles Stross waarin hij met een sceptisch blik de mogelijkheden voor een singularity ontleedt: The Singularity is Further That It Appears en Why AIs Won't Ascend in the Blink of an Eye - Some Marth. William Hertling geeft op zijn blog een antwoord met The Singularity is Still Closer than it Appears. Interessant leesvoer en, dat mag ook eens worden opgemerkt, op zeer geciviliseerde toon geschreven. Zelf ben ik overigens zeer sceptisch over de mogelijkheden van het "uploaden" van bewustzijn. Over de singularity zelf neig ik meer naar de kant van een langzame opkomst van een soort ambient AI, veelzijdig en haast onopgemerkt met allerlei vreemde hybrides, in plaats van de desastreuze Skynetachtige scenarios.

2 opmerkingen:

  1. discussies over de singulariteit zijn even interessant als de vraag of God al dan niet bestaat; of dat de universalia ante rem bestaan. de kans dat we hier gaan over blijven discussiëren is dus 100% :)

    heb het trouwens altijd vreemd gevonden dat we 'iets' programmeren om zichzelf te verbeteren en dan vervolgens gaan zeggen dat het 'een intelligentie' is. snap nog steeds niet dat mensen het absurde van die redenering niet inzien. alsof een computer een levend wezen is dat kan leren als een klein kind.

    enfin, we zullen zien. never say never.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha, "we zullen zien." Dat heb ik zelf nog op het laatst maar weggelaten (het is inderdaad zo'n beetje de beste houding die je kunt aannemen.

    Wat je zegt overigens en wat mij altijd heeft bevreemd: "de hersenen zijn een computer."

    BeantwoordenVerwijderen