Mastodon designing futures where nothing will occur

vrijdag 18 november 2016

New Scientist Toekomst Special

Het wetenschapstijdschrift New Scientist is 60 jaar oud en presenteert een groot aantal artikelen over hoe de wereld er in 2076 uitziet (ik kan het halen met een mix van gunstige genen, hulpvaardige technologie en vooral een tekort aan collectieve domheid.) Helaas (maar eigenlijk terecht) grotendeels achter de paywall. Maar zo als overzicht ziet het er intrigerend uit. De implosie van de wereldpopulatie is waarschijnlijk de belangrijkste en eigenlijk meest voorspelbare. De anti-wetenschapbeweging is allang aan het pieken dus hoort niet in het rijtje thuis.

Wel compleet te lezen is het mooie portret van sciencefictionschrijver Stanisław Lem. Goede schrijver, met helaas een vrij pedante persoonlijkheid. Zo bekritiseerde hij op de toppunt van zijn faam alle Amerikaanse S.F.-schrijver met uitzondering van Philip K. Dick, die hem als dank in een van zijn paranoïde buien met een brief aan de F.B.I. er van beschuldigde een communistisch commitee te zijn.

Een ding zijn ze bij New Scientist vergeten: drugs. Ik denk dat deze in 2076 grotendeels zijn gelegaliseerd. Dat vreemde stigma, doorweven van bijgeloof en andersoortige irrationaliteit, is dan allang geërodeerd. Geen wonder, aangezien augmented reality in 2076 al zo ver is gevorderd dat het psychedelisch is. Hoogstens zullen bepaalde middelen als primitief en onhandig worden gezien. De War on Drugs zal voorbij zijn, maar het kankergezwel van autoritarisme blijft ongetwijfeld ongevraagde comebacks maken dus dat stigma zal weer ergens anders naar verschuiven. Misschien iets met technologie en dood. "Difficult to see. Always in motion is the future."

4 opmerkingen:

  1. Ik las laatst een verhaal van Ligotti waarin een arbeider aan de lopende band geen ontslag kon nemen ("wij aanvaarden momenteel geen ontslagen"). Ik zie zoiets in de toekomst gebeuren met sterven: "Onze excuses, maar het quota mensen die deze maand mogen sterven is bereikt".

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dat zou inderdaad zo'n grote revolutie zijn dat we alle politiek, filosofie en religie sinds het begin van de mensheid met het grote huisvuil kunnen meegeven. de dood afschaffen is het enige echte nieuwe begin dat ik me kan voorstellen.

    maar eerst naar Mars, nietwaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In 70 dagen als de EM Drive een beetje aan een mooi ruimteschip wordt gehangen. :) Over mogelijke revoluties gesproken.

    BeantwoordenVerwijderen